Hírek, események

Friss cikkeink:

Friss cikkeink: Fehér István: Sorsod örök üzenet
(Magyar Szemle, 2019/5--6.)

Hajnal Géza: Gérecz Attila füzete
Tiszatáj, 2019. február

Gérecz-est a "Bencés Bárban"
a Szent Benedek Tanulmányi Házban (Szent Szabina Kápolna, 1112 bp., Péterhegyi út 67.)Szent Benedek Tanulmányi Házban (Szent Szabina Kápolna, 1112 bp., Péterhegyi út 67.), Hajnal Gézával és a Szigeti Veszedelem zenekarral. -- 2018. november 8., 19:30-tól.

 

181103

A Bécsi Napló recenziója a kritikai kiadásról és a Gérecz-hagyatékról

 

gerecz lemezbemutato budavar

 

TALÁLKOZÁS A RABTÁRSSAL

A Gondolatjel című rádióműsorban beszéltem Gérecz Attiláról és társairól, akik leírták egy füzetbe a költő verseit a Gyűjtőfogházban. Egyiküket Lőrinczy Györgynek hívták, és minden kétséget kizáróan bizonyított, hogy az ő kézírása olvasható a kockás füzetben.
Másik társuk kilétét csak erősen sejtettük, de nem volt száz százalékig biztos a személye. A rádióműsort szerencsére hallgatta Dánielfy Szabolcs, Tibor unokaöccse, aki kedves levélben azonnal fölvette velem a kapcsolatot. Azóta meg is látogattuk Párizsban élő, 87 éves nagybátyját, Dánielfy Tibort. A tőle kapott naplójegyzetek egyikén olvasható Gérecz Attila baráti ajánlása. A hanganyagban elmeséli az egykori rabtárs, hogyan tettek szert füzetre, és hogyan tartották egymással a kapcsolatot a cellák mélyén 1956 tavasza és nyara között. Dánielfy Tibor festő karrierjét törte derékba a börtönbüntetés, de a fogságban őrzői kihasználták a tehetségét, és az úgynevezett festőbrigádba osztották. Hol az őrök feleségeit kellett lefesteniük fényképek alapján, hol pedig csendéletet másoltak valamelyik magas rangú ávós irodájába. Képeiből is közlünk néhányat az alábbi linkeken.
Mivel Dánielfy Tibor koronatanúnak számít a majd’ húsz éve tartó áldatlan vitában a kockás füzetről, ezért levélben írt visszaemlékezései és személyes beszélgetésünk alapján a közeljövőben hosszabb cikket szentelek majd a témának. -- Hajnal Géza

Dánielfy Tibor rabportérja
Dánielfy Tibor festménye cellájáról
Dánielfy naplójegyzete: az Így bocskorosan Gérecz ajánlásával
Dánielfy Tibor: 1956. november 4. (díjnyertes kép)
Hajnal Géza és felesége Dánielfy Tiborral párizsi otthonában


.be">Telefonbeszélgetés Dánielfy Tiborral

***

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*******************************************************************************

A fény szeretője – A Szigeti Veszedelem Zenekar Gérecz-lemeze szólt a Kossuth Rádió Gondolatjel c. műsorában 2017.11.12-én. Majd Horváth Szilárd beszélgetett Hajnal Gézával a kritikai kiadásról.

 Pál Amanda beszélgetése a kritikai kiadásról a Lánchíd Rádióban

  

 

 

 

Pin It

Támogatók

A honlap elkészítését az 1956-os forradalom és szabadságharc
60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.

Látogatók

038657
Ma31
Tegnap68
A héten376
A hónapban1601
Összesen38657

Ajánló