recepció

Hajnal Géza: Gérecz-versek énekelve

Három héttel a találkozás előtt kiadtam a témát barátaimnak: Gérecz Attila. Ötfős asztaltársaságunk több mint tíz éve ülésezik, évente ötször. Körbejár a téma- és étel-ital felelősi poszt. Asszonyaink főznek, a vendéglőről leszoktunk, nem is annyira az anyagiak, inkább a korai zárás miatt. Úgy gondoltam most mégis kivételt teszek. A találkozási helyszínen kocsimba tessékeltem értetlenkedő barátaimat, s elindultunk Vác felé. Az M2-esen már mindnyájan elfogadták a rendhagyó ülést (irányban és időben többüknek nem volt túl kedvező), főleg azért, mert első napirendi pontként mindenki felolvashatta kedvenc Gérecz-költeményét.

Bővebben:  Hajnal Géza: Gérecz-versek énekelve

Lőcsei Gabriella: Gérecz Attila lírai kordokumentumai

Hatvan évvel ezelőtt a váci börtönből rabtársaival együtt kitörő nagybátyámtól hallottam először Gérecz Attiláról. Meg a füveskertiekről; azokról a koholt vádak alapján szabadságuktól megfosztott ifjakról, akik a börtönudvar satnya zöldjére telepedve műfordítói s költői gyakorlatokkal múlatták fogságuk keserves óráit. Mi tagadás, a rabköltők lírájánál ezerszer inkább foglalkoztatott Gérecz Attilának az áradó Duna oltalmában véghezvitt szökése, ehhez hasonló merész tettről akkor még nem is olvastam. Szerettem volna a hőst azon nyomban megismerni.

A teljes cikk: http://locsei.net/cikk207.html


 

Osztovics Ágnes: "Kezünket nyújtjuk mindenkinek"

Gérecz Attila, a tüneményes tehetségű költő, mellesleg válogatott öttusázó, a Fő utcai gyűjtő, a váci és márianosztrai börtön foglya 27 évesen esett el az 1956-os szabadságharcban, Budapesten. Nevét a rendszerváltozásik ki sem lehetett ejteni, emlékét barátai őrizték...


A teljes cikk olvasható itt: Heti Válasz, 2017. 02. 16.


 

Támogatók

A honlap elkészítését az 1956-os forradalom és szabadságharc
60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.

Látogatók

020764
Ma43
Tegnap141
A héten334
A hónapban1971
Összesen20764

Ajánló